Aya

  Wat is Aya?

  Wanneer je kanker krijgt op een jonge leeftijd ben je een AYA. Dit staat voor Adolescent Young Adult en geldt voor alle mensen tussen de 18 en 39 jaar die kanker hebben, of hebben gehad. Voor deze specifieke groep is er het AYA zorgnetwerk opgericht.

   

  Kinderen met kanker krijgen specifieke zorg, gericht op hun leeftijdsgroep. Ouderen met kanker krijgen specifieke zorg, gericht op hun leeftijdsgroep. AYA’s krijgen zorg die gericht is op de ouderen. Tijdens mijn behandeling zat ik tussen de oudere mensen. Niemand om me heen, in bijvoorbeeld de wachtkamer, had mijn leeftijd.

  Waarom vind ik de Aya zorg zo belangrijk?

  Wij ervaren de behandeling en diagnose anders doordat wij in een andere leeftijdsfase zitten. Ik heb wel AYA zorg gehad en dat merk ik aan de gesprekken die ik voer met mijn artsen en specialisten. Het mentale gedeelte speelt hierin een grote rol. Vooral na de behandeling vind ik mijn controles nog net zo belangrijk als tijdens m’n behandeling en dan met name de gesprekken die we hebben.

   

  Mentaal loop ik nog steeds tegen een aantal dingen aan. Denk aan voorbeelden als: relatie, seksualiteit, kinderwens en werk. Aan mij is vanaf de buitenkant niet meer te zien dat ik kanker heb gehad. Maar in mijn hoofd zijn er regelmatig momenten dat ik in een dip zit, of privé ergens tegenaan loop. Wanneer dit het geval is, kan ik altijd contact opnemen met mijn specialisten.

   

  Zij geven mij het gevoel dat ik gehoord word en dat ik inderdaad tegen andere problemen aanloop dan niet-AYA’s. De gesprekken die we hebben, kunnen gaan over lichamelijke klachten. Er zijn momenten dat de gesprekken ook heel erg persoonlijk worden en dat ik m’n hele ziel en zaligheid op tafel leg. Ze staan altijd voor me klaar.

   

  Door m’n specialisten ben ik ook in contact gekomen met andere AYA’s, wat voor nieuwe en mooie vriendschappen heeft gezorgd. Iets wat niet in woorden uit te leggen is hoe blij ik daarmee ben. Zij begrijpen mij op een manier die niemand anders begrijpt.

   

  Ik vind het belangrijk dat de AYA zorg bekend wordt, want niet iedere AYA weet dat hij/zij een AYA is. Ik gun iedereen die AYA zorg, want het zorgt ervoor dat je je minder eenzaam en meer begrepen voelt. Tijdens je behandeling, maar ook zeer zeker na je behandeling

   

  Neem anders een kijkje op de website en de Instagram van de foundation. 💜

  Mijn Kokosnoot - Liefs Sanne - Sanne Ritmeester